Πώς να επιλέξω και να στήσω το ενυδρείο μου?

Πρώτα από όλα πριν αγοράσεις οτιδήποτε πρέπει να αποφασίσεις

 •  Τι τύπο ενυδρείου θέλεις να έχεις?

Θαλασσινό ο βασιλιάς των ενυδρείων με τα ωραιότερα ψάρια, ζώα και κοράλια που μπορεί να δει κανείς σε ένα ενυδρείο,

Κρύου νερού με χρυσόψαρα,

Τροπικό που έχεις και άπειρες επιλογές και είδη ψαριών από ολό το κόσμο.

Βιοτοπικό όπου θα προσπαθήσεις να αναπαραστήσεις στο ενυδρείο σου ένα μέρος μιας λίμνης ή ενός ποταμού βάζοντας μόνο φυτά και ψάρια που ζουν στο μέρος αυτό.


Σημαντικό είναι να επιλέξεις το σημείο τοποθέτησης του ενυδρείου.

 • Θα πρέπει να προσέξεις το σημείο αυτό να μην το ‘’χτυπάει’’ απευθέιας ο ήλιος,
 • να μην είναι κοντά σε καλοριφέρ, τζάκι, κλιματιστικό  ή οτιδήποτε επηρεάζει τη θερμοκρασία του ενυδρείου,
 • να έχεις εύκολη πρόσβαση για την φροντίδα του,
 •  να υπάρχουν οι απαραίτητες πρίζες για τα μηχανήματα του ενυδρείου,
 • αν δεν αγοράσεις ενυδρείο με βάση, το έπιπλο που θα το τοποθετήσεις να αντέχει το βάρος του ενυδρείου γεμάτου,
 • να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από απότομους θορύβους. 


 Ήρθε η ώρα να επιλέξεις το ενυδρείο και τον εξοπλισμό που περιλαμβάνει αυτό.

 • Το μέγεθος και το σχήμα του ενυδρείου είναι καθοριστικής σημασίας. Έτσι ανάλογα με τον χώρο που υπάρχει στο σπίτι, αλλά και με τα ψάρια και τον τύπο του ενυδρείου που τελικά έχεις επιλέξει, μπορείς να αποφασίσεις ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος του ενυδρείου για εσένα.
 • Απαραίτητος εξοπλισμός είναι το καπάκι με φωτισμό, ένα εσωτερικό φίλτρο για να καθαρίζει το νερό και ένα θερμαντικό σώμα για να θερμαίνει το νερό, αφού τα περισσότερα  ψάρια που είναι κατάλληλα για ενυδρεία είναι τροπικά και ζουν σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρέπει να επιλέξεις τη διακόσμηση που θα έχεις στο ενυδρείο σου. Και εδώ παίζει ρόλο ο τύπος του ενυδρείου και τα ψάρια που θα βάλεις μέσα στο ενυδρείο.

 • Πρώτα βάζεις το χαλίκι ή κάποιο ειδικό υπόστρωμα αν θα βάλεις ζωντανά φυτά. Τα χαλίκια του ενυδρείου διαφέρουν στο χρώμα, στη σύσταση και στο μέγεθος του κόκκου του χαλικιού. Καλό είναι για το πρώτο σου ενυδρείο να επιλέξεις χαλαζιακό χαλίκι που δεν επηρεάζει το PH του νερού σχετικά χοντρής κοκκομετρίας για να μπορείς να το καθαρίζεις με μια σκούπα βυθού. Το χρώμα είναι προσωπική επιλογή και δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ψαριών.
 • Μετά μπορείς να βάλεις μία αφίσα που την τοποθετείς εξωτερικά στο πίσω μέρος του ενυδρείου ή  κάποια διοράματα που μιμούνται βράχους ρίζες κ.λ.π. Αυτά λέγονται πλάτες ενυδρείου και μπαίνουν εσωτερικά στο ενυδρείο. Πρέπει να κολληθούν με σιλικόνη μη τοξική κατάλληλη για ενυδρειακή χρήση.  Προσοχή εδώ στον όγκο που καταλαμβάνουν οι πλάτες αυτές. Δεν θα τις πρότεινα για μικρά, πολύ στενά ενυδρεία ή για πρώτο ενυδρείο.
 • Τέλος βάζεις το ντεκόρ μέσα στο ενυδρείο. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Προτείνω φυσικά πετρώματα ή ξύλα που είναι κατάλληλα για ενυδρειακή χρήση και δεν επηρεάζουν το PH του ενυδρείου. Αν επιλέξεις να βάλεις ζωντανά φυτά πρέπει να έχεις βάλει υπόστρωμα κατάλληλο για την ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος. Επίσης τα ψάρια που θα βάλεις στο ενυδρείο δεν πρέπει να τρώνε φυτά ή να τα σκαλίζουν με αποτέλεσμα να τα ξεριζώνουν. 

Το ενυδρείο είναι στημένο, εξοπλισμός είναι στη θέση του, το ντεκόρ επίσης. Τώρα ήρθε η ώρα για να γεμίσεις το ενυδρείο με νερό.

 •  Γεμίζεις με σβηστά όλα τα μηχανήματα σιγά σιγά, καλύτερα είναι να βάλεις ένα πιάτο ή μπολ και να πέφτει το νερό εκεί για να μην σηκώσει το χαλίκι και χαλάσει το ντεκόρ. Αν θα βάλεις ζωντανά φυτά γεμίζεις το ενυδρείο λίγο μετά φυτεύεις τα φυτά και γεμίζεις το υπόλοιπο.
 • Βάζεις σε λειτουργία όλα τα μηχανήματα και ελέγχεις ότι λειτουργούν σωστά. Πρώτα το φίλτρο, μετά το θερμοστάτη και τα φώτα.
 • Βάζεις την απαραίτητη δόση Αντιχλώριου και Βακτηρίων για να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου. 
 • Περιμένεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν βάλεις τα πρώτα ψάρια. Τα ψάρια τα βάζεις σιγά σιγά για να μην ανεβεί απότομα η αμμωνία. Αν ανεβάσεις αμμωνία μπορείς να κάνεις μια μερική αλλαγή νερού ή και να ρίξεις κάποιο σκεύασμα που αδρανοποιεί την αμμωνία. 
 • Είναι απαραίτητα κάποια τεστ που ελέγχουν την ποιότητα του νερού όπως το PH, GH, KH, NH3,4 NO2, NO3.
 • Το τάισμα των ψαριών πρέπει να γίνεται με τα φώτα ανοικτά. Ταΐζεις τόσο όσο μπορούν να φάνε τα ψάρια σε διάστημα λίγων λεπτών. Δεν πρέπει να πέφτει η τροφή κάτω στο χαλίκι του ενυδρείου και να μένει αφάγωτη γιατί σαπίζει και αλλοιώνει την ποιότητα του νερού . Αν γίνει αυτό κάνεις μια μικρή αλλαγή νερού και με τη σκούπα βυθού μαζεύεις την τροφή που περίσσεψε. 

Το ενυδρείο θέλει κάποια τακτική φροντίδα για να είναι τα ψάρια και τα φυτά σε καλή κατάσταση.

 • Καθημερινά ταΐζεις τα ψάρια, καθαρίζεις τα τζάμια του ενυδρείου από την άλγη και ελέγχεις οπτικά τα ψάρια για τυχών ασθένειες. Επίσης καλό είναι τα φώτα του ενυδρείου να ανάβουν και να σβήνουν την ίδια ώρα. Αυτό μπορείς να το κάνεις με τη χρήση κάποιου χρονοδιακόπτη. 8 με 10 ώρες είναι μια καλή φωτοπερίοδος.
 • Εβδομαδιαία ή ανά δυο εβδομάδες αλλαγή νερού, το 1/3 είναι καλή ποσότητα, με τη χρήση σκούπας βυθού, καθαριότητα στα φίλτρα, λίπανση και κλάδεμα φυτών.